The Circulation of Dutch Literature
 

Call for Papers Den Haag 28-30 mei 2015

 

Achtergrond

Van 2012 tot 2015 realiseren drie onderzoeksgroepen – het Centre for Reception Studies (CERES) van de KULeuven, de afdeling Nederlandse Taal- en Letterkunde van de Eötvös Loránd Universiteit Boedapest (ELTE) in samenwerking met COMENIUS (Vereniging voor Neerlandistiek in Centraal Europa) en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis in Den Haag – het NWO-project Het is niet onopgemerkt gebleven. An International Network Studying the Circulation of Dutch Literature (CODL). Zie www.codl.nl

De eerste doelstelling van het project – een internationaal en interdisciplinair netwerk creëren voor het bestuderen van de Nederlandse literatuur – werd ruimschoots gehaald. Gedurende de looptijd van het project groeide het aantal deelnemers gestaag aan tot ongeveer 130 (uit 19 verschillende landen), verdeeld over 13 werkgroepen.

Aan de tweede doelstelling – toewerken naar een geschiedenis van de internationale verspreiding van de Nederlandse literatuur – wordt met enthousiasme en toenemend succes gewerkt: in workshops, in vertaalateliers en via deelname aan conferenties en publicaties.

Eind 2015 loopt CODL in zijn huidige vorm ten einde, maar het is nu al duidelijk dat dat niet het definitieve einde betekent , noch van het netwerk, noch van het onderzoek. Later krijgen jullie meer uitleg over de manier waarop we aan CODL een vervolg geven.

 

Congres in Den Haag

Intussen maken we op 28, 29 en 30 mei 2015 een laatste tussenstand op van CODL, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag. We willen die dagen de deelnemers aan het netwerk samenbrengen op een internationale en interdisciplinaire, tweetalige (Engels/Nederlands) conferentie. Het zal een uitgelezen kans zijn om elkaar (weer) te ontmoeten en om ideeën en onderzoeksresultaten uit te wisselen.

Johan Heilbron (Parijs, Rotterdam), Ann Rigney (Utrecht), Deborah Cartmell (De Montfort University UK), Reine Meylaerts (Leuven), Joke van Leeuwen (Antwerpen) en Frits van Oostrom (Utrecht) hebben een keynote-lezing toegezegd. Daarnaast zijn vertegenwoordigers uitgenodigd van organisaties die zich inzetten voor de internationale verspreiding van Nederlandstalige literatuur, zoals het Expertisecentrum Literaire Vertalingen, de Nederlandse Taalunie, het Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Het leeuwendeel van de bijdragen zal echter van onszelf, de deelnemers van CODL, komen. De voorbije workshops in Rome (2013) en Boedapest (2014) hebben al getoond dat we samen heel wat materiaal hebben verzameld en onderzocht in verband met de internationale verspreiding van de casusteksten. Meteen bleek ook dat er tussen de casussen onderling niet enkel verschillen maar ook heel wat gelijkenissen zijn, dat het mogelijk is om via verderstrekkende vragen de casussen te overstijgen.

We willen de dialoog tussen de werkgroepen bevorderen door op deze conferentie te werken met verschillende invalshoeken, die voor elke casus relevant kunnen zijn. We vragen je dus om voor deze conferentie je onderzoek een bepaalde focus te geven en je te richten op één van de volgend invalshoeken:

1) de rol van de overheid bij de transfer van literaire teksten
2) commerciële en economische aspecten van culturele transfer
3) de rol van bemiddelaars bij culturele transfer
4) adaptatie en intermedialiteit als factor bij de verspreiding van literatuur
5) ideologisch-politieke aspecten van culturele transfer

Je kan die aspecten zowel bestuderen aan de hand van de teksten/bewerkingen zelf, als op intertekstueel en contextueel niveau, als op theoretisch of methodologisch niveau.

 

Praktisch

Iedereen die bij CODL betrokken is mag een proposal indienen voor de conferentie in Den Haag, hetzij in het Engels, hetzij in het Nederlands. Uiteraard maakt het organiserend comité een selectie uit de voorstellen. Het is, anders dan bij de workshops, ook mogelijk om de conferentie bij te wonen zonder dat je een paper presenteert. Zowel CODL-leden als andere belangstellenden zijn welkom om de conferentie bij te wonen.

Hoewel onze fondsen beperkt zijn, kan CODL financiële hulp bieden aan deelnemers (met een paper) die vanuit hun eigen instelling geen vergoeding van reis- en/of verblijfkosten krijgen. Geef bij een proposal dus aan of je hier een beroep op wil doen en hoeveel je reiskosten naar schatting zijn. Pas als we alle deelnemers aan de conferentie in beeld hebben, kunnen we een definitieve berekening maken van de kosten die CODL voor zijn rekening kan nemen. Laat dit je echter niet weerhouden een voorstel te schrijven.

Een selectie van de papers zal samen met andere studies die uit het project zijn voortgekomen, gepubliceerd worden in het Engels.

Je kan op twee manieren actief deelnemen aan de conferentie.

Ofwel dien je een proposal van 300 woorden in voor een individuele paper van 20 minuten

Ofwel dien je een proposal van 750 woorden in voor een sessie van 1,5 uur (incl. discussietijd) samen met andere onderzoekers

Dien je voorstel in op het bekende adres circulationofdutchliterature@gmail.com en geef duidelijk aan vanuit welke invalshoek je verkiest je onderzoek voor te stellen (1-5).

De deadline is 1 november 2014. Je krijgt van ons een reactie rond 1 december 2014

 

Vriendelijke groeten,

Namens CODL
Elke Brems, Orsolya (Orsi) Réthelyi, Ton van Kalmthout,
en Katalin Márton (projectassistente)

Namens de KB
Arno Kuipers

Brussel / Boedapest / Den Haag
september 2014

Founders

RSS feeds

RSS CODL Nieuws

Funding